Thursday, 20 August 2015

UNITS AND MEASUREMENT MCQ



1. The SI standard of time is based on:
A. the daily rotation of the earth
B. the frequency of light emitted by Kr86
C. the yearly revolution of the earth about the sun
D. a precision pendulum clock
E. none of these
Ans: E
2. A nanosecond is:
A. 109 s
B. 10−9 s
C. 10−10 s
D. 10−10 s
E. 10−12
Ans: B
3. The SI standard of length is based on:
A. the distance from the north pole to the equator along a meridian passing through Paris
B. wavelength of light emitted by Hg198
C. wavelength of light emitted by Kr86
D. a precision meter stick in Paris
E. the speed of light
Ans: E
4. In 1866, the U. S. Congress defined the U. S. yard as exactly 3600/3937 international meter.
This was done primarily because:
A. length can be measured more accurately in meters than in yards
B. the meter is more stable than the yard
C. this definition relates the common U. S. length units to a more widely used system
D. there are more wavelengths in a yard than in a meter
E. the members of this Congress were exceptionally intelligent
Ans: C
5. Which of the following is closest to a yard in length?
A. 0.01m
B. 0.1m
C. 1m
D. 100m
E. 1000m
Ans: C

6. There is no SI base unit for area because:
A. an area has no thickness; hence no physical standard can be built
B. we live in a three (not a two) dimensional world
C. it is impossible to express square feet in terms of meters
D. area can be expressed in terms of square meters
E. area is not an important physical quantity
Ans: D

7. The SI base unit for mass is:
A. gram
B. pound
C. kilogram
D. ounce
E. kilopound
Ans: C
8. A gram is:
A. 10−6 kg
B. 10−3 kg
C. 1 kg
D. 103 kg
E. 106 kg
Ans: B
9. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of:
A. 2.1 × 10−5 m3
B. 9.1 × 10−4 m3
C. 3.6 × 10−3 m3
D. 0.11 m3
E. 21 m3
Ans: A
10. 24. A square with an edge of exactly 1 cm has an area of:
A. 10−6 m2
B. 10−4 m2
C. 102 m2
D. 104 m2
E. 106 m2
Ans: B